Rumunsko - Tajomná Transylvánia

Destinácia: Rumunsko
Kód zájazdu: 1355988
Cena od: 1 331,53 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

21.06.2025 8 dní First Minute 1 331,53 € +0 € odlet: Viedeň letecká
16.08.2025 8 dní First Minute 1 331,53 € +0 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Zoznámte sa s rumunskou kráskou – Bukurešťou, ktorá sa vznešene pýši svojimi veľkolepými budovami. Krajina je posiata zámkami, hradmi, zeleňou, malebnými európskymi cestami a tradičným spôsobom života. Má svoje poklady ako secesné mesto Targu, soľnú jaskyňu Salina Turda, mesto Deva s pozemnou lanovkou vedúcou na mohutnú pevnosť Dealul Cetatii, ako aj slávneho valašského panovníka Vlada Tepeša známeho ako Drakula.


1. deň:
Z Viedne odletíme do hlavného a zároveň najväčšieho mesta Rumunska, do Bukurešti. Náš výlet zahájime prehliadkou mesta, kde si pozrieme najmonumentálnejšie stavby – prezidentský palác Cotroceni a druhú najväčšiu budovu sveta po americkom Pentagone, dnešný Parlamentný palác. Nevynecháme ani vilu Ceauesca. Zavítame do centra mesta. Odfotíme známy Víťazný oblúk, Kráľovský palác, Univerzitnú knihovňu, sochu kráľa Karla I., Námestie zjednotenia, Námestie revolúcie, bývalé sídlo Ústredného výboru strany, kde sa diali kľúčové momenty revolúcie v roku 1989.

2. deň:
Nemôžeme vynechať skutočný skvost, letnú rezidenciu rumunských kráľov, Peles v meste Sinaia, ktorý je nielen najkrajším rumunským, ale je známy i tým, že sa v ňom podarilo skĺbiť elegantný štýl a okázalú noblesu. Má až 160 prepychovo zariadených komnát. Obranný hrad Bran je národnou kultúrnou pamiatkou. Na hrade je od roku 1940 uložené i srdce kráľovnej Márie Edinburskej. Po prehliadke nás privíta mesto Brašov, ktoré je súčasťou slávneho regiónu Transylvánia a do dnešných čias má dokonale zachovalé stredoveké centrum s množstvom pamiatok

3. deň:
Brašov má čo ponúknuť. Prezrieme si dominantu Brašova, ktorou je bezpochyby Čierny kostol/Biserica Neagra, ktorý je dodnes najväčším gotickým kostolom medzi Viedňou a Istanbulom. Ďalej naša cesta povedie do Prejmeru, kde navštívime jeden z opevnených saských kostolov zapísaných v UNESCO. Pokračujeme do rodného mesta grófa Draculu, Sighisoara, v ktorom sa valašský panovník Vlad Tepeš v roku 1431 naozaj narodil. Zavítame do jeho rodného domu, zastavíme sa pri Hodinovej veži a nevynecháme ani Kostol na kopci. Presunieme sa do najpôsobivejšieho secesného mesta Rumunska – Targu Mures.

4. deň:
Targu Mures si pozrieme kultúrny palác so známou Zrkadlovou sálou. Z mesta sa vydáme na cestu k veľkolepej soľnej jaskyni Salina Turda. Vstúpime do podzemného sveta vyrážajúceho dych. Po jeho návšteve na nás ešte čaká hlavné mesto Sedmohradska Cluj-Napoca, rodisko Mateja Korvína, kde sa ubytujeme.

5. deň:
Po doobedňajšej prehliadke centra mesta Cluj Napoca sa zastavíme v meste Deva a vyvezieme sa pozemnou lanovkou na mohutnú pevnosť Dealul Cetatii. Majstrovským dielom a fotogenickým objektom je Hunedoara, známy aj ako Korvínov hrad. Je zaradený medzi sedem hlavných historických divov Rumunska. Ubytovanie nájdeme v meste Alba Iulia.

6. deň:
Dnešný deň bude venovaný mestu Alba Iulia, ktoré je považované za kultúrne a duchovné centrum krajiny. Je známe habsburskou pevnosťou Cetatea, v ktorej je situovaná Katedrála znovuzjednotenia aj hrob Jána Huňadyho, otca Mateja Korvína. Najnemeckejším mestom Rumunska je mesto Sibiu. Bolo najväčšou a najbohatšou zo 7 pevností Sedmohradska. Pýši sa námestiami Piata Mare, Huet a Mica. Pozrieme sa i do najväčšieho rumunského skanzenu Astra, ktorý tvoria 4 múzeá etnológie a histórie. Ubytovanie v Sibiu.

7. deň:
Pred nami je prejazd jednou z najmalebnejších horských ciest v Európe, Transfagarasan, dlhou 151 km a vybudovanou za 4 roky vodcom Ceauescom. Fagarašská cesta prechádza cez pohorie s rovnomenným názvom. Uvidíme skutočný Draculov hrad ukrytý v Karpatoch. Pokocháme sa prenádhernými výhľadmi na horské scenérie, zastavíme sa v Kláštore Curtea de Arges a následne sa presunieme do Bukurešti.

8. deň:
Presunieme sa na letisko a odletíme do Viedne.

Ubytovanie:
3*/4* hoteloch/rodinných hoteloch


Stravovanie:
Raňajky


Doprava:
Letecká.


Celková cena zahŕňa:
Leteckú dopravu vrátane letiskových a servisných poplatkov. Transfer BA - letisko - BA. Všetky miestne transfery. 7 x ubytovanie s raňajkami v 3*/4* hoteloch. Sprievodcu CK.

Celková cena nezahŕňa:
Doplatok za jednolôžkovú izbu. Vstupy podľa programu. Stravu a nápoje mimo uvedeného. Pobytovú taxu. Cestovné poistenie. 

Generované systémom ProfiTour